Den ultimative guide til luksuriøs interiørbelysning

Belysning er et af de vigtigste elementer i din indretning, da det ikke kun giver lys til et rum, men også kan ændre dets udseende på godt og ondt.

På den ene side kan det få et kedeligt rum til at ligne noget fra et glittet magasin med et enkelt tryk på en kontakt. På den anden side kan det være for svagt eller for lyst og give dig hovedpine, trætte øjne og lystræthed.

Albert Hadley, en berømt amerikansk indretningsarkitekt, som nu er død, sagde engang: „Design defineres af lys og skygge, og belysning er meget, meget vigtig.‟

Denne guide til luksusbelysning viser dig alle de forskellige typer belysning og giver dig ekspertråd om, hvordan du kan style belysningen i dit hjem.

De forskellige typer belysning

Først og fremmest har alle brug for at vide lidt mere om de to hovedtyper af belysning: naturligt lys og kunstigt lys.

1. Sollys
Sollys er den mest naturlige måde at få lys på. Det er godt for dit sind og koster ikke noget. Men det er også svært at håndtere.

Lyset er forskelligt afhængigt af, hvor du bor, og hvordan dit rum er orienteret. For eksempel er lys fra nord meget koldere end lys fra ækvator. Mængden af naturligt lys i et rum ændrer sig også afhængigt af tidspunktet på dagen og årstiden.

Vinduesbeklædning kan hjælpe dig med at kontrollere mængden af lys, der kommer ind udefra. Indretningsarkitekt Sara Cosgrove siger, at gardiner, vinduesbehandlinger og spejle er de bedste måder at kontrollere det naturlige lys i rum, hvor det er lavt.

Møbler med spejle, som f.eks. Carina-sengebordet ovenfor, fungerer også godt og kan bruges til opbevaring. Brug gardiner foret med tykkere stof for at kontrollere mængden af lys, der kommer ind i et rum, der modtager meget naturligt lys.

Blænding er et andet problem, der skal løses. Et rum, der er for lyst, kan virke fladt og koldt. En vinduesbehandling, der kan ændres, som f.eks. lameller, persienner eller skodder, kan hjælpe dig med at kontrollere mængden af lys, der kommer ind, og stoppe blænding uden at ødelægge vinduets udseende.

Forbrændingslys, som f.eks. stearinlys og ild, er meget stemningsfulde og bør ikke glemmes. Se, hvordan en brølende ild gør dette sommerhus‛ receptionsloungeområde af Inge Moore (fra The Gallery HBA) endnu mere indbydende. Placeret i hver ende af en kaminhylde eller et formelt spisebord ser fyrfadslys i elegante lysestager eller kandelabre fantastiske ud. Hurricanes eller lanterner er en nem måde at nyde den varme glød fra stearinlys indendørs eller udendørs med et mere afslappet look.

2. Kunstig belysning
Du bør bruge kunstig belysning for at give dit rum mere dybde. Varmt lys, i modsætning til skarpt lys, er det mest indbydende valg til hjemmet. Kunstig belysning kan bruges til at fremhæve funktioner, skabe zoner og ændre størrelsen på et rum. Det kan også bidrage til den overordnede stil i et interiør. Når du planlægger dit belysningsprojekt, bør du altid have disse fem typer belysning i tankerne. Tænk over, hvor du har brug for den, hvordan du vil bruge rummet, og hvordan du kan bruge forskellige lyseffekter til at opnå det ønskede look.

De forskellige typer belysning indendørs

Der er fem hovedtyper af belysning i et rum: generel, omgivende, stemningsfuld, opgave- og accentbelysning.

Nogle lamper kan tilhøre mere end én type, afhængigt af deres placering, intensitet og brug. Men hvis du kender det grundlæggende ved hver type, kan det hjælpe dig med at planlægge et effektivt system.

1. Generel belysning
Generel belysning er den vigtigste del af en belysningsplan. Den giver et rum en jævn glød og oplyser det af praktiske snarere end æstetiske årsager.

Almenbelysningen er som regel direkte og skal styres af en lysdæmper, så den kan tilpasse sig ændringer i dagslyset.

En central pendel er nok den mest almindelige måde at oplyse hele rummet på, og den kan også være et vigtigt element i rummets design. En flot lysekrone eller kunstinstallation er begge gode måder at fange øjet på og tilføje et visuelt touch til et rum.

De skal dog kombineres med andre belysningsniveauer, da en central lyskilde alene skaber hårde skygger (især på mennesker) og ikke tilfører meget liv til et rum.

De fleste mennesker tror, at en så simpel belysning langt fra er nok til at gøre et rum varmt og indbydende.

2. Ambientebelysning
Ambientebelysning er det næste niveau af belysning. Den fungerer godt sammen med den generelle belysning. Disse to typer belysning har vigtige punkter til fælles: De er i bund og grund funktionelle og bruges til at oplyse et helt rum. Den største forskel mellem de to er lysets retning. Indretningsarkitekt April Russell forklarer forskellen: „Almen belysning er netop det – et lys, som du kan bruge hver dag og hver aften. Oftest vil stemningsbelysning være forbundet med et dæmpningssystem, så du kan ændre mængden af lys afhængigt af situationen. Oftest bruges stemningsbelysning til at gøre en fest mere spændende.

Ambient lighting er ikke direkte, så den er blødere end almen belysning. Den bruger generelt ikke downlight, så den skaber ikke skygger, der ikke ville være pæne at se på. Tænk på spotlights eller væglamper, der oversvømmer en væg med lys, baggrundsbelyste plexiglaspaneler eller skjult belysning fra en kiste, der oplyser et loft som dette biografrum i Finchatton, til venstre.

Arkitektonisk belysning, som den stemningsbelysning, der er brugt her, bruges ofte til at ændre et rums udseende eller størrelse. Uden den ville dette vinduesløse rum være meget mørkt og trangt. Opgavebelysning

3. Opgavebelysning
Opgavebelysning er, som navnet antyder, en lyskilde, der bruges til en bestemt opgave, f.eks. læsning eller madlavning. På grund af den måde, det fungerer på, kræver arbejdsbelysning et højere wattforbrug end de fleste andre belysninger. For at undgå anstrengte øjne på grund af den markante forskel mellem lyse og mørke områder bør du altid kombinere med tilstrækkeligt omgivelseslys.

De mest oplagte steder, der har brug for direkte belysning, er der, hvor folk læser og arbejder, som på dette hjemmekontor fra Elicyon. Balancerede armlamper er gode på skriveborde, og fleksible læselamper monteret nær hovedgærdet er perfekte til læsning i sengen. Spejlbelysning fungerer godt på badeværelser og i forberedelsesområder. Opgavebelysning bør også bruges i køkkenet for at gøre det lettere og mere sikkert at tilberede måltider. Til køkkenbelysning kan du bruge lys under skabene, indbyggede spots over bordplader eller en lang, lav pendel over en kogeø. Direkte belysning kan også bruges til at skabe stier for folk, der går gennem et rum eller en korridor. Dette kan gøres ved hjælp af retningsbestemt gulvbelysning eller stigningsbelysning på trapper.

4. Sæt stemningen
Generel belysning og stemningsbelysning er lige så vigtige for et rums overordnede udseende som stemningsbelysning, og et rum ville se tomt ud uden dem. Den giver et rum en varm, indbydende fornemmelse ved at skabe lyspytter, der udfylder de skygger, som den generelle belysning forårsager.

Det er også en vigtig del af et rums stil, da det har en tendens til at være lige så optaget af stil som af funktion. Bordlamper og gulvlamper, som dem i denne parisiske salon af Jean-Louis Deniot, er populære valg.

Til bordlamper er det bedst at have et robust sidebord eller en konsol. Ellers kan det være svært at skjule ledningerne. Før ledningerne gennem et lille hul, du har boret i overfladen, eller fastgør dem til et stativ med tape, en hæfteklamme eller en tegnestift.

Hold stikkontakterne tæt på, hvor du vil placere dine lamper. Her er endnu en god grund til at planlægge din elektricitet mod slutningen af dit designarbejde.

Da stemningsbelysning ofte er det lag, der er tættest på øjenhøjde, er det vigtigt at bruge et filter til at maskere blænding fra grimme, nøgne pærer. Det samme gælder for din generelle belysning eller stemningsbelysning, hvis du kan se den nøgne pære nedefra.

Indretningsarkitekt Barbara Barry siger: „Jeg kan godt lide at placere lyskilden (lampeskærmen) lige over øjenhøjde. Det lyser hele rummet op, og det er det bedste ved det, fordi det ikke kaster en skygge nedad.‟

Tidligere var glødepærer med wolfram den mest populære løsning. I dag bruges halogen- og LED-pærer i stedet for glødepærer, fordi de er billigere og bruger mindre energi. Til stemningsbelysning skal du vælge en pære med lavt watt-tal. Pærer med højt wattforbrug er for hårde og uegnede til stemningsbelysning. Pærer med høj wattstyrke kræver også en stor lampeskærm, så pæren og materialet har plads nok.

Når du vælger en gulv- eller bordlampe, skal du være opmærksom på skærmens størrelse i forhold til foden og lampens størrelse i forhold til dine andre møbler. LuxDecos kreative direktør Linda Holmes siger: „At vælge lamper, der er for små, er en stor fejl, som mange mennesker begår. Hvis du ikke er sikker, skal du altid vælge en større lampe. Medmindre lampen skal passe på et smalt konsolbord, selvfølgelig. I så fald bør du altid måle.‟

Der er mange andre ting at tænke på, når det gælder lampeskærme. Tilbehør skal altid skjules af en lampeskærm. Beslag, der skiller sig ud, ser latterligt ud og ødelægger looket. Teksturer kan også ændre udseendet af en lampe, især når den er tændt. For eksempel vil en ru linnedskærm give et andet lys end en glat satinskærm.

Hvis det meste af lyset i dit rum kommer fra den omgivende belysning, er det bedst at bruge lysere farver, så lyset kan skinne igennem så meget som muligt. Hvis du vil have et stemningsfuldt, atmosfærisk look, er en mørkere farve ideel. Den bedste måde at få en dyr genstand til at se godt ud på er at betrække den med sølv eller guld.

5. Accentbelysning
Accentbelysning har et specifikt formål. Det er enhver form for belysning, der er tilføjet til et rum for at henlede opmærksomheden på en bestemt funktion.

Accentbelysning bruges til at fremhæve kunstværker, skulpturer og andre genstande i skabe eller på piedestaler. Det fremhæver værkerne og forhindrer, at de går tabt i et rum, der ikke er tilstrækkeligt oplyst.

Accentbelysning ligner arbejdsbelysning, men på grund af den måde, den fungerer på, kræver den mindst tre gange så mange lumen, hvilket betyder, at den har brug for mere strøm.

Lyseffekter:

1. Downlighting

Downlighting er den mest almindelige og nyttige måde at belyse et interiør på. De fleste centrale lamper eller spotlights er downlights. Det kaster skygger, som ikke er særlig flatterende, især på mennesker, og skal derfor afbalanceres med tilstrækkeligt omgivende lys.

2. At bringe lys ind
Uplighting er et meget blødere alternativ til downlighting, da det lader lys komme ind i et rum indirekte ved at reflektere det fra loftet og tilbage ind i rummet.

3. Vask væggene
Vask af væggene giver en lodret flade et blødt, jævnt lys. Placer lampen langt nok væk, så strålen kan nå hele overfladen.

4. Vægskrubning
Ved vægskrubning placeres en lampe tæt på den overflade, den skal belyse, hvilket fremhæver overfladens struktur.

5. Spotlighting
Spotlights bruges ofte til accentbelysning for at henlede opmærksomheden på en bestemt del af rummet.

6. Perimeterbelysning
Perimeterbelysning bruges til at fremhæve kanterne af et rum og få det til at virke større. Gesimsbelysning er en god måde at opnå dette på, og indretningsarkitekter og arkitekter bruger det ofte.

Ting at gøre omkring belysning

Tænk over, hvordan du vil bruge rummet, og hvilke møbler der skal være i det. Nogle møbler har brug for særlig belysning.

Brug et dæmpningssystem i dit lysdesign. Det gør din belysning fleksibel.

Tænk på, hvordan rummene forholder sig til hinanden, når du planlægger dit belysningssystem. Pludselige skift fra lys til mørke kan gøre dig desorienteret og anstrenge dine øjne.

Sæt væglamper på vægge, der ikke er så lange. Det vil give rummet et mere afbalanceret udtryk og trække opmærksomheden væk fra de vægge, der er for lange.

Vær opmærksom på, hvordan en lampeskærm er foret. Foringens tykkelse og farve påvirker mængden af lys, den slipper igennem.

Tænk nøje over pærens wattstyrke. Pærer på 60 eller 75 watt er for lyse til stemningsbelysning. En 40-watt-pære er meget varmere.

DO: Sæt altid en diffuser på en bar pære.

Lighting don’ts:

Brug ikke kun én hovedlyskilde, da det skaber skygger, som ikke er pæne at se på. Brug i stedet flere lag.

Spar ikke på stikkontakterne. At skulle bruge en grim forlængerledning er det værste, der kan ske.

Lad ikke ledninger ligge frit fremme. Det får dit værelse til at se rodet ud og forringer dets overordnede udseende.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *