Der er mange aspekter af at skabe et godt oplyst rum, men hvis du ikke er bekendt med belysning, kan det at skabe et attraktivt og praktisk rum få dig til at føle dig lidt forvirret. Hvis du føler, at der mangler noget, men ikke helt kan sætte fingeren på det, kan vi kaste lys over de hemmeligheder, der kan hjælpe dig med at lyse ethvert rum i dit hjem op:
1. Formålet med rummet
2. Belysningszoner
3. Lyskilder
4. Lys, der kan dæmpes
Lad os komme i gang…
1. Rummets funktion
En af de vigtigste faktorer, du skal overveje, når du skaber et belysningskoncept, er, hvordan du vil bruge rummet. Den type belysning, du har brug for, afhænger af, hvordan du bruger din tid i rummet, og hvilken stemning du ønsker at skabe.
Find ud af, hvordan din belysning kan gøre dig bedre, og begynd at lave planer derfra for at finde ud af, hvad der mangler i dit nuværende belysningssystem. Her er nogle tips til at komme i gang:
For at få en god nats søvn skal du begrænse din eksponering for blåt lys i soveværelset og undgå stærkt lys i nærheden af sengen, hvor du gerne vil hvile. Det er bedst at bruge en pære med en lav farvetemperatur, f.eks. en ekstra varm hvid pære.
Overvej at installere et stærkere lys i dit klædeskab for at hjælpe dig med at se farverne på tøjet tydeligere og for at hjælpe dig med at vågne op om morgenen og gøre dig klar til dagen.
Vælg en loftslampe med lysdæmper i spisestuen, så du kan styre lysstyrken og indstille stemningen. Sørg for, at skinnelyset ikke blænder direkte ind i øjnene på dem, der sidder ved bordet.
En kombination af omgivelses- og arbejdsbelysning fungerer bedst i køkkener. Hold den direkte belysning i niveau med gulvet, hvor den er mest nyttig, f.eks. under skabe. Alt, hvad du har brug for at vide om belysning under skabe, er beskrevet i denne artikel.
Dæmpbar badeværelsesbelysning er normalt den ideelle løsning, da den giver dig mere kontrol og giver dig mulighed for at kaste et blødt, behageligt lys til afslapning i badet eller et stærkt lys til påføring af makeup, barbering og anden personlig pleje.
2. Zoner
At opdele et rum i zoner med hver deres lyskilder og styring er den enkleste metode til at belyse det hensigtsmæssigt. Du får flere fordele ved at opbygge zoner med lys, der styres af forskellige lysdæmpere og kontakter:
Du har mere kontrol over atmosfæren i rummet og kan skræddersy den til dine behov.
Zoner producerer zonespecifikke lommer af lys, så mange mennesker i samme rum kan koncentrere sig om separate opgaver uden at forstyrre andre.
De sparer strøm og penge ved at begrænse mængden af lys til det område, hvor du arbejder eller slapper af.
Bestem, hvad hver del af rummet bruges til, og giv det passende lys for at skabe zoner. Er der f.eks. en del af rummet, hvor du foretrækker at pusle eller lave håndarbejde? Identificer disse områder, og brug arbejdsbelysning til at belyse dem, så du kan se, hvad du laver.
Opdag forskellene mellem omgivelsesbelysning, direkte belysning og accentbelysning.
3. Lyskilden
Belysning af et rum kan gøre det til eller fra. Nu hvor du har fastlagt rummets funktion og belysningszonerne, er det tid til at finde ud af, hvilke armaturer og pærer der passer til dine behov. Du skal vælge lysarmaturer og pærer, der bidrager til rummets atmosfære og samtidig gør det anvendeligt og alsidigt.
At kombinere flere typer belysningsarmaturer, såsom gulvlamper, bordlamper og loftslamper, og integrere dem i din indretning er en vidunderlig tilgang til at skabe et sammenhængende belysningssystem, der ser godt ud uden at være begrænset til et enkelt anvendelsesområde. Træf dit valg ud fra rummets og områdets funktion – alt, hvad der gør øjnene trætte, bør undgås.
4. Lysdæmpere
Alle rum, især dem, der bruges til mange forskellige funktioner, bør have en lysdæmper. En lysdæmper giver dig mulighed for at ændre belysningen, så den passer til dine specifikke behov, uden at du behøver at ændre eller tilføje lyskilder, hvilket giver dig mere fleksibilitet og kontrol. Du kan også variere belysningen i løbet af dagen med en lysdæmper – prøv et skarpt hvidt lys om morgenen for at hjælpe dig med at vågne, og skift så til et beroligende svagt lys om aftenen for at hjælpe dig med at sove.